2020. december 21., hétfő

Pura vida - a tiszta élet esszenciája

 


Costa Ricán az emberek ezzel a kifejezéssel köszöntik egymást. Szó szerinti jelentése: tiszta élet, amit inkább úgy fordítanék: jól vagyok, minden rendben van. Mindig is szerettem volna elutazni oda, vonz a természet, a gazdag élővilág és az ottani életszemlélet. A helyiek nem élnek fényűző körülmények között, mégis úgy gondolják, hogy megvan mindenük, ami a boldogsághoz szükséges. Mi, a nyugati civilizációban sokszor túlgondoljuk a dolgokat és folyamatosan kergetjük a vágyainkat. Akkor leszünk boldogok, ha megtaláljuk a párunkat, ha nyaralni megyünk, ha meglesz az álom munkánk és rengeteg pénzt keresünk. Miközben ostorozzuk magunkat, hogy miért nem sikerül egyről a kettőre jutnunk és mikor lesz minden a legideálisabb, pont lemaradunk a lényegről: az életről magáról. A boldogság nem szabadna, hogy feltételekhez kötött létállapot legyen, hanem az apró örömök megélésének képessége. Megtalálni a szépet a mindennapokban, ami melegséggel tölti el a szívünket.

Emlékszem, amikor Balin jártam pár évvel ezelőtt és sikerült egy monszunos időt kifogni. Ugyan meleg volt, de rengeteget esett az eső és nem tudtunk mindent megnézni, amit szerettünk volna. Az elején nagyon zavart, hogy pont ilyenkor utaztam oda. A helyieket figyeltem, ahogy a robogón teljes családok ülnek és mennek a szakadó esőben, közben nem voltak feszültek és átkozták az égieket, hanem nyugis tempóban haladva, mosollyal az arcukon tették a dolgukat. Nem kellett hozzá sok idő, hogy én is átvegyem ezt a pozitív életszemléletet és könnyen alkalmazkodjak a természethez, mezítláb és esőkabátban császkáljak a szigeten.

A tökéletességre és teljességre való törekvésünk kiöli belőlünk a jelen élvezetét. Ez nem azt jelenti, hogy ölbe tett kézzel várjunk a csodára, hanem engedjük meg magunknak a lelassulást és hozzuk ki a pillanatból a legjobbat. Figyeljünk a testünkre és lelkünkre, hogy mi esik éppen jól és csempésszünk be „énidőt” a napjainkba. Ha folyamatosan maximum fordulatszámon pörgünk és csak a kötelezettségeinknek élünk, egy idő után elveszítjük a kapcsolatot saját magunkkal. 

Élvezzük hát az életet, és örüljünk annak, amink van! PURA VIDA!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése